Vaude Tassen

Het Duitse tassenmerk Vaude staat bij velen bekend als een tassenmerk voor bergbeklimmers en sportmensen. Dat is ook zeker waar en dat is ook zeker de doelgroep van het merk. Veel mensen kennen echter niet de groene kant van Vaude, het bedrijf wil namelijk volledig klimaatneutraal worden en is hard op weg om dit te doen. Daardoor zijn de eindproducten van VAUDE in de toekomst maximaal milieuvriendelijk en vrij van schadelijke stoffen. Dat is een grote uitdaging voor Vaude en er is nog een lange weg te gaan.

Papier en auto’s in de ban bij Vaude

De succesformule van het bedrijf is gebaseerd op vermindering van het gebruik van grondstoffen en middelen. Zo besloot Vaude papier in de ban te doen, door over te gaan op online marketing, waardoor het niet meer in kranten en tijdschriften hoefde te adverteren. Ook ging het bedrijf over op het gebruik van elektrische fietsen, zodat de medewerkers geen auto’s meer hoefden te gebruiken. Dit soort maatregelen zorgden voor een sterke vermindering van energie en grondstoffen gebruik.

Wat Vaude niet kan verminderen compenseert het

Het Duitse bedrijf kon niet alle uitstoot wegnemen en dus besloot het bedrijf de rest te compenseren. Vaude heeft dit gedaan door verscheidene projecten in Duitsland en China op te zetten. Een voorbeeld van een van deze projecten is het kachels project in China. In China wordt nog veel op kolen gestookt wat zorgt voor luchtvervuiling en een hoge CO₂ uitstoot. Vaude besloot daarom ketels te geven, waarin mensen de restanten van de maisoogst kunnen verbranden. Hiermee kunnen de mensen hun huizen warm houden, koken en zorgen ze bovendien voor minder CO₂ uitstoot. Uiteindelijk bleek dat de aanschaf van deze kachels zorgden voor een vermindering van ruim 800 ton CO₂ uitstoot.

Vaude ziet zichzelf als een partner van de natuur

Vaude ziet zich als partner van de natuur. Naast dat het bedrijf namelijk bezig is om 100% klimaat neutraal te worden, zijn alle tassen die het bedrijf produceert ook nog eens gemaakt van ecologische materialen. In overleg met VAUDE stelt Blue design namelijk een lijst op met schadelijke stoffen die Vaude niet mag gebruiken in het productieproces. Blue design is het strengste en onafhankelijkste textielkeurmerk wat er te krijgen is, en deze wordt dus niet zomaar verdient. Factoren die bijdragen aan milieuvriendelijke productieprocessen in de textiel industrie. En zo brengt het bedrijf niet alleen hele mooie tassen op de markt maar denkt het met haar doordachte klimaatbeleid ook aan onze toekomst.