Een nieuw jaar vraagt om fris elan. Daarom zijn we gestart met een nieuwe rubriek: Van Beek onderzoekt. In deze editie het verbod op plastictassen. Dat verbod is sinds 1 januari van dit jaar van kracht en wij waren benieuwd of het invloed had op de verkoop van tassen.

Eerst nog even kort wat het verbod inhoudt. Sinds 1 januari 2016 geldt er een verbod op plastictassen. Dat verbod is door de Europese Commissie ingesteld om zwerfvuil op straat en in zee en verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Winkeliers mogen nog wel een plastictas meegeven, maar moeten daar dan een vergoeding voor vragen. Hoe hoog die vergoeding is mag een winkelier zelf bepalen. Er gelden enkele uitzonderingen op het verbod. Zo mogen er plastictasjes worden gebruikt als het voor bescherming van etenswaren of het tegengaan van voedselverspilling bedoeld is.

Terug naar het onderzoek. Voor Van Beek Lederwaren is het interessant om te weten of mensen door het verbod een andere boodschaptas aanschaffen voor het doen van inkopen. Die vraag legden we voor aan ons onderzoekspanel. Van de ruim 1.000 respondenten gaf 43 procent aan een nieuwe tas te hebben gekocht naar aanleiding van het plastictassen verbod. 12 procent gaf aan dat op korte termijn van plan te zijn. Goed nieuws voor de tassenbranche dus. Al is het natuurlijk wel de vraag of deze stijging ook de rest van het jaar aanhoudt.

 


 

 


Prijs voor een plastictas
Maar niet iedereen stapt over en nu winkeliers zelf mogen bepalen wat ze vragen voor een plastictas, is het interessant om te weten welke prijs Nederlanders bereidt zijn te betalen voor een plastictas. Voor de grootste groep, ruim 37 procent, is € 0,05 – € 0,10 het maximum. Ruim 30 procent wil tot € 0,25 betalen en 25 procent wil geen geld voor een plastictas neerleggen. Winkeliers zijn over het algemeen creatieve mensen een ook voor dit ‘probleem’ is een oplossing gevonden. Steeds meer winkels bieden een papieren tas aan als je geen eigen tas hebt. Een papieren tas valt niet onder het verbod, omdat het van oud papier kan worden gemaakt. Maar over de papieren tas zal het laatste woord nog niet gezegd zijn. Want hoewel winkeliers zeggen dat dit dé oplossing is, vinden milieuorganisaties het een slecht idee en beweren dat het nog slechter is dan een plastictas. Dus wil je inkopen doen en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het milieu? Neem dan een eigen tas mee. Als je geen geschikte tas hebt helpt Van Beek Lederwaren je graag verder.