Portefeuille, knip, portemonnee, beurs; het zijn allemaal benamingen voor min of meer hetzelfde. Ooit bedacht als geldbuidel met voornamelijk munten (de beurs), toen kwam de portemonnee, de Franse drager (porter) van geld (monnaie), waarna de portefeuille bedacht werd toen het briefgeld opkwam (feuille betekent velletje). Tegenwoordig zitten er meer plastic pasjes in uw buidel dan muntgeld en er zijn dan ook speciale creditcardhouders te koop.

 

Wat voor benamingen en soorten er ook mogen zijn, er zijn liefhebbers en gebruikers van alle varianten. Hierin vallen wel een paart types te onderscheiden. Dat gaan we hier dus ook doen. ‘Laat mij uw portemonnee zien en ik zeg wie u bent.’ Waarom niet?

 

De beurs

De beurs, laten we daar mee beginnen. Een all time favorite, vooral geliefd bij vrouwen, hoe cliché het ook is. De huishoudbeurs was een vast onderdeel van elk Nederlands gezin en misschien is dit stiekem nog steeds het geval. Al zijn de ritsbeursen van tegenwoordig wel een stuk vrolijker en hipper dan die van vroeger. Bijvoorbeeld de kleurrijke beurzen van Mywalit, die zijn met geen mogelijkheid saai te noemen. En degelijk hoeft een beurs ook allang niet meer te zijn; een Cowboysbag beurs is eerder stoer. Wat gebleven is aan de beurs, is de overwegend vrouwelijke gebruiker. Logisch ook, want het is een vrij groot ding dat beter in een handtas past dan in een broekzak.

 

Portemonnee

Portemonnee is eigenlijk een verzamelnaam die aan een reeks van verschillende geldragers wordt toegekend. De klassieke mannenvariant heet eigenlijk een billfold, dit zijn de bekende portemonnees die vrijwel altijd in de kontzak vervoerd wordt. Merken als Castelijn en Beerens en H.J. DE ROOY maken al sinds lange tijd leren portemonnees van zeer goede kwaliteit. Mooi leer in een tijdloze vorm. Vaak gebruikt door heren met smaak.

 

De knip

Een knip is eigenlijk een variant op een beurs. Al kenmerkt de knip zich door de overbekende knipsluiting. Geliefd bij oudere dames, al heeft Mywalit er ook een moderne variant van gemaakt die niet misstaat in een hippe handtas. Een andere knipbeurs - die juist nog in trek is bij de heren op leeftijd – is de knipbeurs die door Castelijn en Beerens ook wel clic-clac genoemd wordt. Dit zijn de beurzen die opengaan door de magnetische sluiting aan de zijkant uit elkaar te drukken. Vooral een handig dingetje voor wat kleingeld en misschien een paar briefjes. Pasjes kunnen er meestal niet in.

 

Portefeuille

Een portefeuille is groter dan een portemonnee. Er passen meer pasjes en meer briefjes in en vaak is het formaat afgestemd op het oude, papieren rijbewijs. Er zijn mannen en vrouwen die een portefeuille gebruiken, maar het zijn altijd mensen die graag veel bezittingen, dicht bij zich dragen. Een lading pasfoto’s en bonnetjes van aankopen, het past prima in een portefeuille. Het chique merk The Bridge heeft portefeuilles van het allermooiste leer van Italiaanse makelij. Echt iets voor de geslaagde zakenman die vaak op reis is.

 

Creditcardhouder

Creditcardhouders zijn de laatste variant op het oude fenomeen portemonnee. Pasjes maken munt- en briefgeld bijna overbodig nu steeds meer transacties digitaal plaatsvinden. Voor ouderen blijft het misschien onwennig, maar voor de jongere generaties is het zo vertrouwd als water uit de kraan. Pasjes hebben als nadeel dat ze relatief kwetsbaar zijn. Creditcardhouders zijn hier een goede oplossing voor. Deze stevige houders kunnen over het algemeen alleen pasjes dragen, maar doen dit wel volledig veilig en zonder risico op buigen en scheuren. Secrid wallet heeft creditcardhouders in allerlei varianten, maar een ding hebben ze gemeen: de pasjes blijven heel.

 

Conclusie

Misschien was de uitspraak: ’laat mij uw portemonnee zien en ik zeg wie u bent’ wat voorbarig. Toch is er wel onderscheid te maken in de verschillende gebruikers van de beurzen, portemonnees, portefeuilles en knippen. Voor een overzicht kunt u hier het hele aanbod bekijken en zien wat bij u past.