Leren over leer

Leer is een veelgebruikt, klassiek materiaal als het gaat om tassen. De voordelen van leer zijn groot. Echt leer leeft en dat maakt dat uw tas door de jaren heen alleen maar mooier wordt. In dit stuk gaan we in op een aantal leersoorten, wat de voordelen van leer zijn en geven we tips voor leer onderhouden.

 

Voordelen leer

Leer heeft zoals gezegd allerlei voordelen. We zullen er hier een aantal belichten. Ten eerste is leer stijlvol. Het kan zowel in klassieke als moderne ontwerpen gebruikt worden en altijd ziet het er strak uit. Verder is leer duurzaam – het is en stevig materiaal dat tegen een stootje kan en lang mooi blijft. Ook qua onderhoud is leer een praktisch materiaal. Kwalitatief goed leer, vraagt niet om al te veel onderhoud. Een beetje leerpoets eens in de zoveel tijd volstaat. Ten slotte is leer stevig. Als je een laptoptas van leer hebt weet je zeker dat deze overal veilig mee naar toe gaat.

 

Soorten leer

Er zijn natuurlijk verschillende leersoorten met uiteenlopende eigenschappen. Rundsleer is stevig en over het algemeen dik. Kalfsleer is van een andere orde – het is veel zachter en dunner, maar daarmee ook kwetsbaarder. Schapenleer is niet zo geschikt voor tassen die gebruikt worden voor zwaardere tildoeleinden. Voor een kleine handtas is het wel een mooi materiaal.

 

Leer wordt altijd bewerkt voor gebruik. Hierin heb je verschillende behandelmethodes:

 

    • - Gedekverfd leer

 

    • - Semi-aniline leer

 

    • - Vol-aniline leer

 

  • - Geschuurd leer

 

Gedekverfd leer zit meestal in een wat lagere prijsklasse. Alleen de bovenlaag van het leer is voorzien van een beschermende laklaag. Semi-aniline leer is wat duurder en staat wat dichter bij het natuurproduct – er wordt wel een laklaag aangebracht, maar deze is niet zo dik als bij de gedekverfde variant. Vol-aniline leer kom je tegen in de hogere prijssegmenten. Hier wordt alleen maar topleer gebruikt dat maar weinig bewerking nodig heeft. Het is door het ontbreken van een beschermlaag wel extra kwetsbaar. Ten slotte is er ook nog geschuurd leer. Denk hierbij vooral aan suède en nubuck leer. Dit is feitelijk vol-aniline leer, maar dan met een geschuurde toplaag.

 

Leer onderhouden

Het leer onderhouden is over het algemeen geen dagtaak. Wel is het belangrijk dit met een zekere regelmaat te blijven doen. Op die manier blijft het mooi en gaat het bijna oneindig lang mee. Het beste kun je direct na het kopen van de tas een beschermende spray gebruiken om vocht en vuil te weren. Hierbij is bij suede aan te raden om een speciale spray voor dat materiaal te gebruiken. Bij glad leer is het verder noodzakelijk om flink uit de vetpot te smeren. Het is slim om bij het kopen van de leren tas om een advies te vragen welk product het beste werkt voor jouw tas. De basisregel is echter dat je zo’n één keer in het half jaar de tas even een onderhoudsbeurt geeft. Je weet dan zeker dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten.