De koffer, voor de vakantie komt hij weer van zolder. De meeste mensen gebruiken deze onmisbare reisgenoot niet dagelijks, maar het is toch zeker noodzakelijk om er een te hebben die betrouwbaar en dus van goede kwaliteit is. Er zijn onder de koffermerken een aantal ongekroonde koningen. Deze steken toch wel boven de rest uit, niet altijd met kop en schouder, maar toch wel aanzienlijk. Wat maakt dat deze merken excelleren waar anderen blijven steken in de middenmoot? We bekijken in dit blogartikel drie merken die met de scepter zwaaien in kofferland. Wat zijn hun overeenkomstige eigenschappen en wat zijn juist de verschillen?

 

Samsonite Aeris koffers

 

De strijdende merken

Voor deze vergelijking hebben we drie top merken koffers genomen die allemaal op hun eigen manier aan de bovenaan staan staan op het gebied van wat een koffer kan en is. Te weten: Samsonite, Rimowa en Tumi. We bekijken en beoordelen ze op een aantal punten, onder andere: kwaliteit, veelzijdigheid, design en prijs.

 

Samsonite koffers

 

Samsonite koffers

Het meer dan bekende merk Samsonite is een allemansvriend. Voor jong en oud en van klassiek tot modern, er is voor elke smaak wel een Samsonite te vinden. Ook qua prijs lopen de koffers en tassen van dit befaamde merk behoorlijk uit elkaar. Zowel voor de goed gevulde beurs als de minder bedeelde is er keus binnen het ruime assortiment van Samsonite. Het is dan ook meer een kwestie van een paar eisen op een rij zetten om bij de juiste Samsonite koffer uit te komen. De basisvoorwaarden bij Samsonite zijn altijd goed. Het merk staat garant voor hoge kwaliteit en blinkt uit in gebruiksgemak. De gebruikte materialen zijn altijd op hoog niveau, al zijn de duurdere types van een hoogwaardiger soort.

 

Rimowa koffers

 

Rimowa koffers

Dit merk mag wel een veteraan heten onder de reiskoffers. Rimowa heeft zich altijd onderscheiden op het gebied van design. Dus hoewel het merk al oud is – Rimowa is opgericht in 1898 – is het design alles behalve gedateerd. De kenmerkende aluminium koffers zijn strak vormgegeven en kunnen tegen een stootje. Sterker nog het materiaal veert na een stoot weer in de juiste vorm terug. De prijs is behoorlijk hoog, maar daar krijg je ook wel echt wat voor. Elk onderdeel is doordacht en alles klopt. Zo werken de wieltjes altijd soepel, op welke ondergrond dan ook. Het design kenmerkt zich door een stijlvaste, strakke uitstraling. Een Rimowa koffer is herkenbaar, al is het ontwerp inmiddels vaak geïmiteerd. Naast koffers heeft het merk ook nog een aantal andere reisaccessoires, maar dat assortiment is niet erg uitgebreid. Als je het geld over hebt voor een koffer van Rimowa, moet je het zeker doen. Je weet namelijk dat je een ideale partner hebt voor verre en minder verre reizen, die je nog jaren zal bijstaan.

 

Tumi koffers

 

Tumi koffers

Het topmerk Tumi heeft net als Samsonite een breed aanbod van koffers en tassen. Het zit in een iets hoger prijssegment dan de Samsonites. Het Amerikaanse merk begon met het maken van leren reistassen voor de elite. Inmiddels maakt Tumi veel meer dan alleen dat, al is de topkwaliteit zeker niet verdwenen. Het design is strak en herkenbaar, de gebruikte materialen van zeer hoge kwaliteit en met de veelzijdigheid zit het ook wel snor. Er is voor elke reisgelegenheid wel een model van Tumi te vinden dat past. Qua ontwerp gaat dit merk iets meer op safe dan Rimowa en Samsonite. Het is allemaal goed doordacht dat zeker, maar het kan wel wat spannender. Dit wordt echter goed gemaakt door de aanwezigheid van een hoop vakken en compartimenten die er voor zorgen dat alle bagage geordend meekomt naar de plaats van bestemming.

 

Conclusie

Ja, nu een conclusie. Het is niet makkelijk om te kiezen uit deze koffers. Ze zijn namelijk allemaal echt heel goed. Van geen van de merken zal je spijt krijgen. Samsonite heeft een breed assortiment waarbinnen je verschillende keuzes kunt maken in prijs en ontwerp. Je zou als nadeel kunnen opwerpen dat je niet bepaald de enige bent op het vliegveld die met een koffer van dit merk aan komt zetten. Rimowa is beperkter wat betreft het aanbod. De koffers lijken allemaal op elkaar, maar deze eenheid maakt ze erg herkenbaar. Het ontwerp is strak en de materialen zijn van de hoogst denkbare kwaliteit. Goedkoop is het merk zeker niet. Zie het als een diepte-investering waar je nog jaren plezier van zult hebben. Dan Tumi, een uitermate degelijk koffer- en tassenmerk dat zich kan meten met Samsonite. Een breed assortiment dat zich uitspant over verschillende prijsklassen. Het ontwerp is wat minder spannend, maar wel veelzijdig in gebruiksgemak. Waar je voor kiest hangt van smaak en budget af. Al met al zal geen van de drie topmerken je teleurstellen; ze maken allemaal koffers waar je nog jaren plezier van hebt.